O autorze
Jak będzie wyglądało życie trzeciej generacji? Czy stawimy czoła największym wyzwaniom cywilizacyjnym: rosnącej liczbie ludności na świecie, starzeniu się społeczeństw i potrzebie bardziej wydajnego, zrównoważonego korzystania z zasobów naturalnych?

#Życie 3.0 to blog firmy Bayer, w którym mówimy o tym, jak nauka otwiera drogę do lepszego życia.

„Science For A Better Life” - życie może być lepsze.

Jesteś uczulony na kurz - nie jedz krewetek. Oto połączenia, które powinien znać każdy alergik

Fot. 123rf.com / Ekaterina Smirnova
Roztocze kurzu i krewetka, pyłek trawy i arbuz, lateks i ziemniak - odnalezienie podobieństw pomiędzy tymi parami tylko na pierwszy rzut oka wymaga sporej wyobraźni. Wystarczy takie zadanie postawić przed alergikiem, któremu od razu zapali się czerwona lampka pod tytułem: alergie krzyżowe.

Podobieństwa pomiędzy powyższymi alergenami są oczywiste dla obserwującego ich budowę cząsteczkową naukowca. Okazuje się bowiem, że zarówno owoce morza, jak i roztocza, w swoim składzie mają podobne białko. Dla alergika uczulonego na “kurz” oznacza to, że po zjedzeniu paelli może wystąpić u niego reakcja alergiczna - nawet jeśli już wcześniej lubił zajadać się krewetkami.



W tym alergicznym szaleństwie czasem udaje się znaleźć metodę: alergenami występującymi krzyżowo są na przykład pierze oraz kurze jaja i mięso. Odnalezienie wspólnego mianownika nie jest też trudne w przypadku pyłku leszczyny i orzechów laskowych, nawet pomijając fakt, że pierwszy alergen z nich jest alergenem wziewnym, a drugi - pokarmowym. Niestety, w przypadku sporej grupy alergików logika na niewiele się zda, bardziej przydatne będą tabele alergenów krzyżowych.


Najpowszechniejsze alergeny reagujące krzyżowo:

Pyłek brzozy - pyłek leszczyny, olszy, dębu, buku, owoce pestkowe (jabłko, gruszka, morela, wiśnia, czereśnia), kiwi, brzoskwinia, mango, seler, marchew, pieprz
Pyłek leszczyny - pyłek drzew: brzozy, olszy, dębu, grabu, buku, orzech laskowy
Pyłek bylicy - seler, marchew, przyprawy
Pyłek traw - melon, arbuz, pomidor, mąka (żyto, pszenica)
Roztocze kurzu domowego - skorupiaki: krewetki, kraby, ostrygi, ślimaki
Pyłek drzew oliwnych - pyłek jesionu, ligustru pospolitego, bzu lilaka
Pióra - jajo kurze, mięso kurze
Sierść kota - mięso wieprzowe
Lateks gumy naturalnej - banan, kiwi, papaja, melon, mango, kasztan jadalny, migdały, grejpfruty, seler, ziemniaki, orzechy, pomidory, marchew, papryka, szpinak, sałata, przyprawy, fikus
Mleko krowie - mleko kozie, mleko owcze, mięso wołowe

Żródło: Alergoprofil 2006, Vol. 2, Nr 2, 11-15

O tym, jak powszechne są inne rodzaje reakcji alergicznych najłatwiej przekonać się wiosną, kiedy odsetek osób nieustannie pociągających nosami i przecierających zaczerwienione oczy znacznie się zwiększa. Ci, którzy do tej grupy należą, doskonale wiedzą jak istotna jest kontrola stężeń pyłków w okresie pylenia, wielu z nich używa do tego celu różnorodnych aplikacji, które z reguły nie uwzględniają jednak informacji o alergenach reagujących krzyżowo.

‘Claritine Allergy Prognoza pylenia’ to aplikacja, która wypełnia tę lukę. Za jej pośrednictwem alergicy mogą nie tylko sprawdzać aktualizowane na bieżąco informacje dotyczące 25 alergenów, ale także dowiedzieć się, z jakimi innymi substancjami reagują one krzyżowo. Aplikacja jest dostępna dla każdego, kto ma szczęście posiadać smartfona i nieszczęście cierpieć na sezonowe dolegliwości alergiczne. ‘Claritine Allergy Prognoza pylenia’ szukajcie w AppStore i na Google Play.

Źródła: Poradnik zdrowie.pl, Alergoprofil 2006, Vol. 2, Nr 2, 11-15

L.PL.COM.07.2017.5273
POLUB NAS NA FACEBOOKU